MV KOLO
Martonvásári minőségvizsgálatok alapján kiemelkedő minőségű és minőségstabilitású búzafajta. Farinográffal vizsgálva az állami fajtakísérletekben és az üzemi fajtasorokban több év során is A1–A2 értékcsoportba sorolták, ezzel évjárattól függetlenül megismételte a martonvásári kutatóintézeti eredményeket. Az ICC No. 115/1 szabvány szerint mért farinográfgörbe-stabilitása kiváló. Nedvessikér-tartalma átlagosan 35–36%, bő tápanyagellátás esetén vagy aszályban 38–40%-ig is emelkedhet, és csak tápanyaghiány esetén csökken 35% alá. Alveográfos W-értéke kedvező esetben 300–350×10–4 Joule, P/L értéke optimális, többnyire 1 alatti. Minden más mért paramétere is meghaladja az MSZ 6383:2012 szabvány szerinti prémium minőség határértékeit.
Kitűnő minősége kedvező agronómiai tulajdonságokkal párosul. Biztonságosan áttelel, átlagos mértékben bokrosodik, majd a középkorai fajtákkal együtt kalászol. Optimális, 90–95 cm magasságú növényállományt fejleszt, mely megdőlésre nem hajlamos. Erős lisztharmat-epidémia vagy sárgarozsda-fertőzés esetén fungicid alkalmazása indokolt. A 2010. évi üzemi tapasztalatok is bizonyították, hogy kalászfuzáriummal szemben az átlagosnál ellenállóbb búzafajta, így erős járvány esetén is – megfelelő kalászvédelemmel – hatékonyan megvédhető. Ha vihar meg nem dönti, állva takarítható be, és jó esésszám-stabilitása miatt a kisebb esők sem rontják minőségét.
Termesztése a minőségi búzatermelést megcélzó gazdálkodóknak ajánlott. A termesztés-technológiát fegyelmezetten betartó búzatermelők az ország kedvezőbb adottságú területein az évjárathatás miatt mintegy 80% valószínűséggel számíthatnak a prémium minőségű termés elérésére az Mv Kolo termesztése esetén.
MV KOLO
Martonvásári minőségvizsgálatok alapján kiemelkedő minőségű és minőségstabilitású búzafajta. Farinográffal vizsgálva az állami fajtakísérletekben és az üzemi fajtasorokban több év során is A1–A2 értékcsoportba sorolták, ezzel évjárattól függetlenül megismételte a martonvásári kutatóintézeti eredményeket. Az ICC No. 115/1 szabvány szerint mért farinográfgörbe-stabilitása kiváló. Nedvessikér-tartalma átlagosan 35–36%, bő tápanyagellátás esetén vagy aszályban 38–40%-ig is emelkedhet, és csak tápanyaghiány esetén csökken 35% alá. Alveográfos W-értéke kedvező esetben 300–350×10–4 Joule, P/L értéke optimális, többnyire 1 alatti. Minden más mért paramétere is meghaladja az MSZ 6383:2012 szabvány szerinti prémium minőség határértékeit.
Kitűnő minősége kedvező agronómiai tulajdonságokkal párosul. Biztonságosan áttelel, átlagos mértékben bokrosodik, majd a középkorai fajtákkal együtt kalászol. Optimális, 90–95 cm magasságú növényállományt fejleszt, mely megdőlésre nem hajlamos. Erős lisztharmat-epidémia vagy sárgarozsda-fertőzés esetén fungicid alkalmazása indokolt. A 2010. évi üzemi tapasztalatok is bizonyították, hogy kalászfuzáriummal szemben az átlagosnál ellenállóbb búzafajta, így erős járvány esetén is – megfelelő kalászvédelemmel – hatékonyan megvédhető. Ha vihar meg nem dönti, állva takarítható be, és jó esésszám-stabilitása miatt a kisebb esők sem rontják minőségét.
Termesztése a minőségi búzatermelést megcélzó gazdálkodóknak ajánlott. A termesztés-technológiát fegyelmezetten betartó búzatermelők az ország kedvezőbb adottságú területein az évjárathatás miatt mintegy 80% valószínűséggel számíthatnak a prémium minőségű termés elérésére az Mv Kolo termesztése esetén.
MV KOLO
Martonvásári minőségvizsgálatok alapján kiemelkedő minőségű és minőségstabilitású búzafajta. Farinográffal vizsgálva az állami fajtakísérletekben és az üzemi fajtasorokban több év során is A1–A2 értékcsoportba sorolták, ezzel évjárattól függetlenül megismételte a martonvásári kutatóintézeti eredményeket. Az ICC No. 115/1 szabvány szerint mért farinográfgörbe-stabilitása kiváló. Nedvessikér-tartalma átlagosan 35–36%, bő tápanyagellátás esetén vagy aszályban 38–40%-ig is emelkedhet, és csak tápanyaghiány esetén csökken 35% alá. Alveográfos W-értéke kedvező esetben 300–350×10–4 Joule, P/L értéke optimális, többnyire 1 alatti. Minden más mért paramétere is meghaladja az MSZ 6383:2012 szabvány szerinti prémium minőség határértékeit.
Kitűnő minősége kedvező agronómiai tulajdonságokkal párosul. Biztonságosan áttelel, átlagos mértékben bokrosodik, majd a középkorai fajtákkal együtt kalászol. Optimális, 90–95 cm magasságú növényállományt fejleszt, mely megdőlésre nem hajlamos. Erős lisztharmat-epidémia vagy sárgarozsda-fertőzés esetén fungicid alkalmazása indokolt. A 2010. évi üzemi tapasztalatok is bizonyították, hogy kalászfuzáriummal szemben az átlagosnál ellenállóbb búzafajta, így erős járvány esetén is – megfelelő kalászvédelemmel – hatékonyan megvédhető. Ha vihar meg nem dönti, állva takarítható be, és jó esésszám-stabilitása miatt a kisebb esők sem rontják minőségét.
Termesztése a minőségi búzatermelést megcélzó gazdálkodóknak ajánlott. A termesztés-technológiát fegyelmezetten betartó búzatermelők az ország kedvezőbb adottságú területein az évjárathatás miatt mintegy 80% valószínűséggel számíthatnak a prémium minőségű termés elérésére az Mv Kolo termesztése esetén.

